10 δραστηριότητες για παιδιά με απτική αμυντικότητα
Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας παρουσιάζει υπερευαισθησία σε απτικά ερεθίσματα. Με άλλα λόγια, τα παιδιά αυτά ενοχλούνται υπερβολικά από αγγίγματα, φιλιά ή αγκαλιές, γεγονός που οδηγεί σε εκρήξεις θυμού ή σε επιθετική συμπεριφορά. Παρακάτω παρατίθενται 10 δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι ώστε να μειώσετε την απτική αμυντικότητα των παιδιών:
- Πειραματιστείτε με τις διαφορετικές υφές. Χρησιμοποιήστε φακές, φασόλια, νερό, άμμο, ρύζι. Κρύψτε διάφορα μικρά αντικείμενα μέσα σε αυτά και παροτρύνετε το παιδί να ψάξει να τα βρει.
- Πριν μπει για μπάνιο, προετοιμάστε το παιδί λέγοντάς του ότι τώρα θα βγάλει τα ρούχα του και θα ρίξει νερό επάνω του για να πλυθεί. Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε ένα χρονόμετρο και πείτε του πως μόλις πάει σε ένα συγκεκριμένο αριθμό θα τελειώσει ώστε να ξέρει ακριβώς πότε είναι η ώρα να βγει. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, χρησιμοποιήστε τα χέρια του για να τρίψει το κεφάλι ή το σώμα του ή χρησιμοποιήστε σφουγγάρι.
- Παίξτε παιχνίδια στο χαλί του σπιτιού σας! Καλό θα ήταν να μη φοράει μπλούζα και κάλτσες όσο θα είστε ξαπλωμένοι κάτω.
- Παίξτε με τον πηλό ή την πλαστελίνη. Κάντε εσείς την αρχή και φτιάξτε πύργο από πυλό ή ανθρωπάκια. Βάλ'τε τη φαντασία σας να δουλέψει!
- Χρησιμοποιήστε αφρό ξυρίσματος και ρίξτε μία ποσότητα στο τραπέζι. Σχεδιάστε επάνω εκεί ανθρωπάκια, σχήματα, αριθμούς.
- Ας μαγειρέψουμε! Φτιάξτε μαζί ζυμάρι, πλάστε το και δημιουργήστε τέλεια κουλουράκια!
- Οι πιέσεις επίσης λειουργούν θετικά σε παιδιά με απτική αμυντικότητα. Κάντε του συχνά μασάζ σε όλο του το σώμα με μαγάλης διάρκειας πιέσεις και αποφύγετε το γαργαλητό που τους είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.
- Πλύνετε τα παιχνίδια σε λεκάνη με νερό. Βάλτε μέσα σε νερό λίγο σαπούνι και αφήστε το παιδί να ρίξει μέσα τις κούκλες ή τα αυτοκινητάκια.
- Ζωγραφίστε με δαχτυλομπογιές.
- Αφήστε το παιδί να εμπλακεί σε δουλειές του σπιτιού. Να αδειάσει τα βρεγμένα ρούχα από το πλυντήριο στη λεκάνη, να μαζέψει τα πιάτα και να τα βάλει στο νεροχύτη, να διπλώσει τις κουβέρτες ή τα σεντόνια, να ποτίσει τα λουλούδια, να σκουπίσει το τραπέζι κ.α.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είναι σημαντικό να θυμάστε πως όλα τα παραπάνω θα πρέπει το παιδί να τα δει σαν παιχνίδι. Δε θα ήταν καλό να ζορίσετε το παιδί, γιατί μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από που περιμένουμε.
Χατζηστυλιανού Βασιλική- Εργοθεραπεύτρια