Απαραίτητες δεξιότητες για την ανάπτυξη γραφοκινητικής ικανότητας

Οι γονείς δεν θα πρέπει να ξεχνάνε ότι για να μπορέσει ένα παιδί να εκπαιδευτεί στη γραφή θα πρέπει πρώτα να έχει κατακτήσει κάποιες βασικές δεξιότητες:
1.    Λεπτή κινητικότητα: Είναι πολύ βασικό να δίνουμε στα παιδιά δραστηριότητες που ενδυναμώνουν τα χέρια και συγκεκριμένα τα δάχτυλά τους, ώστε να μπορέσουν αργότερα να κρατήσουν σωστά το μολύβι, να κάνουν ίσιες γραμμές και όμορφα ευανάγνωστα γράμματα. Έτσι λοιπόν, αφήστε το παιδί να πειραματιστεί με πλαστελίνες δημιουργώντας ωραία σχέδια, με πινέλα ζωγραφικής παριστάνοντας μεγάλους ζωγράφους, με τον πηλό, με παιδικά εργαλεία παριστάνοντας τους μηχανικούς, με ζυμάρι φτιάχνοντας κουλουράκια. Μια πολύ καλή δραστηριότητα είναι η σχεδίαση γραμμάτων και αριθμών με αφρό που βοηθάει στο συντονισμό του χεριού. Καθώς το παιδί μεγαλώνει μπορείτε να συμπεριλάβετε στις δραστηριότητες του παιδιού το ψαλίδι και την κόλλα.
2.    Χωρικός προσανατολισμός: Όταν λέμε χωρικό προσανατολισμό εννοούμε τις έννοιες πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά, δίπλα, πίσω, μπροστά, οι οποίες θα βοηθήσουν αργότερα στο σωστό σχεδιασμό των γραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, θα μάθουν ότι σχεδιάζουμε πάντα από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, αποφεύγοντας έτσι αργότερα την λανθασμένη κατεύθυνση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ‘άσχημα γράμματα’ και συνεπώς σε δυσανάγνωστα γραπτά.
3.    Κατανόηση μεγεθών: Λόγω του ότι τα γράμματα φτιάχνονται από σχήματα και γραμμές, είναι υψίστης σημασίας το παιδί σας να γνωρίζει καλά τα σχήματα. Αρχίστε λοιπόν να παίζετε παιχνίδια με τα σχήματα, να σχεδιάζετε στο χαρτί σχήματα ή να ζωγραφίζετε φιγούρες, σπιτάκια και διάφορα άλλα που περιλαμβάνουν στη σχεδίασή τους σχήματα και γραμμούλες.

Αφού τα παιδιά κατακτήσουν τις παραπάνω δεξιότητες, μπορούν πλέον οι γονείς να τα εκπαιδεύσουν στη γραφή χρησιμοποιώντας χαρτί και μολύβι. Υπάρχουν αρκετές προγραφικές ασκήσεις για παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι οποίες τα βοηθάνε να αναπτύξουν καλύτερο κινητικό συντονισμό και να βελτιώσουν τη λαβή τους καθώς κρατάνε το μολύβι. Η λαβή αναπτύσσεται όπως δείχνει η παρακάτω φωτογραφία.

 

                                                  

Χατζηστυλιανού Βασιλική

Εργοθεραπεύτρια